četrtek, 16. februar 2017

VAŠ PROFIL KREATIVNOSTI

Na MLC Ljubljana smo pripravili aplikacijo, preko katere lahko ugotovite kakšna je vaša stopnja posamezne kompetence kreativnosti. Z enim klikom lahko preverite kakšen je vaš 
PROFIL KREATIVNOSTI



Grafikon prikazuje profil kreativnosti, ki smo ga izračunali na podlagi vaših odgovorov. V nadaljevanju si preberite opis posameznih kompetenc, ki sestavljajo vaš profil.

Razlaga štirih ključnih kompetenc

Robert Epstein je v svoji teoriji generativosti (Generativity theory) opredelil 4 ključne kompetence kreativnosti, ki so po njegovem mnenju posameznikove lastnosti in spretnosti, ki jih je osvojil in s katerimi izraža svojo kreativnost.

Ohranjevalec novih idej
Ideje, ki se mu porodijo zajame in ohrani v čimbolj izvirni obliki. Posamezniki, ki so označeni kot "kreativneži" imajo izjemno sposobnost zajemanja idej. Umetniki s seboj nosijo skicirke, pisatelji beležnice ali snemalne naprave, izumitelji skicirajo na papirnate serviete ali si ideje celo zapišejo na rokave ali kožo, če nimajo ustreznega materiala na razpolago; pripomočke imajo običajno na dosegu rok dan in noč.


Iskalec izzivov
Običajno se namerno sooča z izzivi in težkimi nalogami, ki zahtevajo visok nivo sposobnosti in znanja. Nove ideje se pojavljajo, ko med seboj tekmujejo različni načini vedenja. Najbolj enostaven način, da posameznik najde novo rešitev, ko trenutno vedenje ne deluje, je, da prikliče neko staro vedenje, ki ga je uporabil v neki drugi situaciji. Eden od pomembnejših sredstev za povečanje kreativnosti je posameznikova pripravljenost, da se nauči soočiti z neuspehom - in se neuspeha ne boji.


Širitelj spretnosti in znanja
Išče usposabljanje, izkušnje in novo znanje izven svojega strokovnega področja. Večji kot je njegov repertoar vedenj in znanj, bolj zanimive in presenetljive so povezave, ki jih je zmožen proizvesti; bolj nenavadne in uspešne so lahko rešitve nekega problema.


Spreminjevalec fizičnega in socialnega okolja
Redno spreminja svoje fizično in socialno okolje, ki mu daje različne in nenavadne dražljaje. Statičnost je smrt kreativnega procesa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar