nedelja, 30. junij 2013

ELASTIKA

Leta 1845 je v tovarni za predelavo kavčuka prišlo do napake v proizvodnji. Celotna serija gumijastih cevi je imela preozek premer, da bi bile uporabne. Inženir Stephen Perry jih je iz besa začel rezati na drobne koščke. Še danes, več kot 150 let po izumu, so elastike ene izmed najpriročnejših rešitev, ko je treba kaj povezati skupaj!

Elastika ima čudovito lastnost - raztezamo jo lahko skoraj neomejeno, elastika pa se bo nato vrnila v svojo prvotno obliko. Kar nekaj moči je potrebno, da elastika poči.


Lastnost elastike lahko uporabimo tudi v prispodobi za medosebne odnose. Verjetno ste že slišali koga reči, da je otrokom potrebno popuščati elastiko - torej otroke je potrebno v nekem določenem trenutku pustiti, da gredo svojo pot, zato, da se bodo lažje vračali.

To me je spomnilo na našo državo, ki svojim državljanom ne da dovolj elastike. Spremljam namreč debato o tem, ali naj se v šolah ukine drugi tuj jezik. Da bi bili naši otroci konkurenčni na svetovnem trgu, bodo poleg ostalih znanj, potrebovali znanje ne enega, temveč velikega števila jezikov. Če bodo imeli občutek, da jim je domovina dala veliko in jim je omogočila kvalitetno izobraževanje, si bodo lahko nabrali izkušnje v tujini, vendar se jih bo veliko z veseljem vrnilo in z novimi znanji omogočili razcvet domovine. Če jih bomo onemogočali že v startu - torej že v osnovnih šolah, bodo ostali doma... Nekdo drug pa bo izkoristil prednosti in izkušnje iz tujine.


Ni komentarjev:

Objavite komentar