petek, 18. november 2016

CHALLENGE ASSUMPTIONS




Predpostavke so miselni vzorci, ki se pojavijo avtomatično, ko posameznik razmišlja o določeni temi/problemu. So sestavni del miselnega procesa, običajno pozitivne in dragocene, vendar pogosto omejujejo posameznikovo sposobnost pogledati na problem/izziv z drugega zornega kota.  Lahko so prisotne na zavestni ali nezavedni ravni. 

Ljudje imamo v naravi, da počnemo stvari tako, kot smo jih navajeni početi. Vsakič, ko se soočamo z nekim problemom, najprej poiščemo shranjene izkušnje za reševanje takega ali podobnega problema in akumulirano znanje. Vendar pri tem nehote prikličemo tudi shranjene predpostavke. Več izkušenj, kot jih posameznik ima, večje so možnosti, da bo, glede na svoje pretekle izkušnje in znanje, predvidel možen izzid danega problema. Mentalna "prtljaga" pa ga hkrati onemogoča pri sprejemanju novih idej. 

Če posameznik želi v generiranje idej vključiti tehniko predpostavk, mora najprej poiskati – prepoznati predpostavke, ki se pri določenem problemu pojavljajo in so vezane na problem/izziv, ki ga rešuje. Priznati si mora, da ima lahko tudi sam zakoreninjene predpostavke o neki situaciji in ne sme pozabiti, da je tako imenovano splošno znanje lahko napačno. 

Nato se mora vprašati: “Kaj, če ta predpostavka v tem primeru ne velja? Kaj bi se zgodilo, če bi to predpostavko obrnili? Kakšne ideje bi se nam porodile?”. Vprašanja:  "Zakaj?", "Kaj če?", "Ali je to smiselno?", "Kaj če ne?" najbolje delujejo.  


Upajte si biti drugačni!

Naredite stvari drugače, kot drugi!

Poglejte na problem z različnih zornih kotov!

Poiščite skrito!

Pričakujte nepričakovano!

Ni komentarjev:

Objavite komentar