torek, 26. november 2013

KREATIVNE ŽENSKE



“Povem vam, da se za vami vije dolga kolona izjemnih žensk iz preteklosti; vaša naloga je, da se jih zavedate in jih poiščete v sebi.” Doris Lessing (Nobelova nagrajenka za literaturo, 2007)


Zgodovina je proizvedla veliko število izjemnih posameznikov, ki so družbi izjemno veliko doprinesli. Učenjaki  so pogosto proučevali njihovo življenje, toda njihove študije so se primarno fokusirale na moške, manjkajo pa študije o izjemnih ženskih posameznicah. O izjemnih ženskah je v zgodovinskih knjigah le malo napisanega. Malo je znanega o izbirah in odločitvah, ki so jih morale sprejeti v svojem življenju.


Raziskave kreativnega procesa in osebnosti kreativnih žensk so pokazale, da so stereotipne vloge v njihovem življenju, kot tudi njihove zunanje in notranje ovire, izobraževanje, poroka in družinsko življenje, vplivali na njihovo kreativno produktivnost . Izbire, ki so jih nekatere izjemno kreativne ženske naredile hote ali pod prisilo, so imele globok vpliv tako na količino, kot na smer njihovega kreativnega outputa.  

Irène Joliot-Curie

Ženske so in še vedno doprinašajo veliko kreativnih rešitev, ki se razlikujejo od moških kreativnih rešitev, vendar družba njihov doprinos ne ceni enakovredno, kot moškega. 

“Očitno je, da se vrednote žensk razlikujejo od vrednot moških. Vendar moške vrednote še vedno prevladujejo…” Virginija Wolf (A room of one’s own).




Ni komentarjev:

Objavite komentar