petek, 6. januar 2017

ZNANOST PREPOZNAVA LENOBO KOT ZNAK INTELIGENCE

Ali radi poležavate na kavču? Ali vaši hobiji vključujejo popoldansko dremanje ali maratone priljubljenih nadaljevank? Ali se imate za genija? Pomembne nove študije dokazujejo, kar leni ljudje že več časa sumijo, da so leni posamezniki bolj inteligentni kot "hudo"aktivni ostali.


Študija objavljena v Journal of Health Psychology namiguje na dejstvo, da so posamezniki z visokim IQ običajno veliko manj fizično aktivni.  Raziskovalci Florida Gulf Coast Univerze so dali večji skupini študentov test sestavljen z namenom, da izmeri njihovo potrebo po kognitivni aktivnosti. S tem so identificirali študente, ki imajo močno željo po poglobljenem mišljenju in razmišljanju in del študentov, ki se raje izogiba umsko zahtevni aktivnosti. Udeleženci so dobili zapestnico, s pomočjoa katere so merili njihov nivo fizične aktivnosti v toku enega tedna. Skupina, ki se je opisala kot "misleci" je bila veliko manj aktivna kot ostali.

Povezava med lenobo in inteligenco je rezultat delovanja  inteligentnih možganov. Pametnejši ljudje imajo povišano sposobnost notranje stimulacije in so zato nagnjeni k temu, da več časa posvetijo globokemu razmišljanju. Zelo aktivni ljudje se zanašajo na zunanjo stimulacijo v obliki aktivnosti, pametnejši tega pač ne potrebujejo.


Ta teorija je podprta z zgodnejšo rziskavo (Boredom Proneness and the Need for Cognition, by John D. Watt, Michael J. Blanchard), ki je nakazovala možnost, da je visoko inteligentnim ljudjem veliko manj dolgčas. Dolgočasne situacije so zanje manj neprijetne in se z njimi veliko lažje spopadajo s pomočjo povišanega razmišljanja. Vodja raziskave Todd McElroy je opozoril, da je zavedanje pomemben dejavnik s katerim posamezniki premišljeno premagujejo svojo neaktivnost. Zavedanje, da so nagnjeni k neaktivnosti in rešitev s pomočjo zavedanja o ceni, povezani z neaktivnostjo, zato da bolj premišljeno ljudje zavestno postanejo bolj aktivni čez dan.



Vir: ROBYN REISCH; I Heart Intelligence

Ni komentarjev:

Objavite komentar