torek, 13. avgust 2013

OPTIČNA PREVARA?

Leta 1946 je ameriški okulist Adelbert Ames (1880 – 1955), na osnovi ugotovitev Hermanna von Helmholtza, razvil Amesovo sobo. Amesova soba je prostor, ki ima stene in mere popačenih dimenzij, ki tako povzročijo različne optične prevare.  

Z Amesovo sobo psihologija pogleda povezuje dvoje temeljnih iluzij: a) čeprav je soba dejansko zgrajena v obliki trapezoida, daje monokularen pogled vanjo iz določenega gledišča videz, da je kubična, torej povsem enakih stranic in ploskev; in b) za osebe (ali objekte), ki jih opazujemo v takšni sobi, velja iluzoren videz, da se večajo oziroma manjšajo, če se premikajo iz enega kota v drugega.

Amesova soba zbuja optično iluzijo, da je oseba (ali objekt) na eni od njenih strani - opazovano z enim očesom skoz luknjico v steni - precej višja od druge, čeprav sta dejansko identičnih velikosti. 


Poglejte si tudi
http://www.youtube.com/watch?v=vhoSqSHMIAc

Optična iluzija ali optična prevara je slika, ki jo možgani tolmačijo drugače kot dejansko izgleda. Razlika med resničnostjo in vtisom opazovalca nastane zaradi načina, kako možgani interpretirajo podatke, ki jih dobivajo od čutila za vid. Zato so optične iluzije v nevrobiologiji uporabna metoda za preučevanja delovanja možganov (Wikipedija).

Na glas izgovori kakšne barve je beseda (in ne kaj piše). Kako hitro ti gre?


Mlin na veter ali Don Kihot?





Ni komentarjev:

Objavite komentar