ponedeljek, 12. avgust 2013

UPORABI TISTO ČESAR NI

Eno od najpomembnejših komunikacijskih orodij, ki so bila razvita v zadnjih 1.500 letih je "izum" presledkov med besedami.
Opazuj besedilo, ki ga sedaj bereš: besede v njem so ločene s presledki, pisane so z malimi tiskanimi črkami, enostavne za branje.
V približno 8. stoletju, to ni bilo tako. Besedila v grščini in latinščini so bila pisana z velikimi tiskanimi črkami na "neprekinjen" način - torej brez presledka med besedami.

Primer:
MEDBESEDAMINIPRSLEDKAZATOJEBESEDILOTEŽKOBRATI

Opazimo lahko, da nas branje takega besedila pri branju upočasnjuje.
V antiki so grška in latinska besedila brali na glas. Bralci, ki so dovolj dobro poznali jezik, so besede lažje prepoznali po tem, kako so zvenele, kot po tem, da so jih vidno zaznavali. Presledki so se zdeli nepotrebni. Vendar takega poznavanja jezika v kasnejših obdobjih ni bilo.




V 8. stoletju so saksonski in gotski duhovniki, ki so živeli na obrobju Rimskega cesarstva, imeli šibko znanje latinskega jezika, zato niso mogli ugotoviti, kje se neka beseda konča in prične druga, kar jim je povzročalo težave pri maševanju.
Duhovniki so to težavo rešili tako, da so "dodali" presledke med besede. Sčasoma je ta "dodatek" prinesel še eno nepredvideno prednost - hitro branje.
Hitro branje je možno zato, ker lahko vidimo začetek in konec besede in jo zaradi tega hitreje prepoznamo - možgani lahko vidno prepoznajo besedo veliko hitreje, kot pa če bi jo poslušali.
Do 12. stoletja je skoraj vsa svetovna literatura adaptirala presledek in hitro branje je postalo vsesplošno razširjeno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar