sobota, 24. september 2016

To Understand is to Perceive Patterns - VZORCI MIŠLJENJA


Naši možgani so stroj za prepoznavanje vzorcev, ki neprestano polni vrzeli našega opazovanja s tem, kar naj bi bilo. Posameznik postane vešč v predvidevanju tega, kaj bo izkusil, in nato izkusi stvari, ki jih je predvidel. 

Pomembno je, da se zavedamo, da naš um ustvarja, shranjuje in prepoznava vzorce. Ti dejavniki ključno vplivajo na ustvarjalni proces razmišljanja. Naš um lahko ustvari vzorec, čeprav morda v resnici ne obstaja. Naše izkušnje in prejšnje predstave imajo velik vpliv na to, kako bodo naši možgani sestavili podatke v vzorce mišljenja, zato imajo različni ljudje različne vzorce. Da bi bili v kreativnem procesu uspešni, se moramo zavedati dejstva, da enake informacije različnim posameznikom lahko pomenijo nekaj popolnoma drugačnega. To je še posebaj pomembno pri reševanju problemov, ko moramo predelati določene informacije, na podlagi katerih bomo pripravili načrt delovanja (reševanja problema). Načrti in ukrepi se bodo med posamezniki razlikovali ravno zaradi različnega procesiranja osnovnih informacij. 

Zaporedje informacij je ključnega pomena za oblikovanje vzorca. Če posameznik dobi deset podatkovnih točk, bo v svoji glavi začel ustvarjati vzorec, ki temelji na prvem podatku, ki ga dobi. Prvi podatki so najmočnejši in se hitro okrepijo. Zanimivo je dejstvo, da bi posameznik v primeru, da bi dobil deset istih podatkovnih točk, vendar v drugem zaporedju, prišel do drugačnega sklepa – na podlagi tega pa tudi do drugačne rešitve, čeprav so podatki sami po sebi enaki prvim. Pomembno je, da se pri kreativnem procesu tega “fenomena” delovanja naših možganov zavedamo, saj nam to dokazuje, da lahko dve osebi v svojem umu procesirata enake podatke in sestavita različne zaključke. 

Toda kaj se zgodi, ko novi podatki ne ustrezajo vzorcu? Ali se ustvarjajo novi vzorci? Običajno ne – podatke posameznik zavrže, jih razveljavi ali ignorira, ker se zdi, da se ne prilegajo ustaljenemu vzorcu (problem pripisujejo metodi testiranja ali instrumentom). Pri obdelavi ali sprejemanju novih podatkov mora posameznik biti pozoren, saj se z informacijami lahko zelo enostavno manipulira. 

Težava z vzorci mišljenja je v tem, da s časom postanejo vedno bolj togi in jih je vedno težje spremeniti, kar posledično duši kreativnost. Miselne vzorce je, tako kot stare navade, težko spremeniti. Razumevanje sistemov za prepoznavanje vzorcev je ključnega pomena pri tem, da odprete svoj um kreativnosti.  

Miselni vzorci, tako kot vse stare navade, ne umrejo zlahka. Prvi korak do spremembe mišljenja je, da posameznik prepozna, za kaj gre in da se zaveže (odloči), da bo mišljenje o nečem poskušal spremeniti. To je lahko še posebej težko, če ima občutek jeze ali je razburjen, zato ga lahko močna čustva vodijo nazaj v stare vzorce. 

" Razumen človek se prilagodi svetu; nerazumen poskuša svet prilagoditi sebi. Zato je ves napredek odvisen od nerazumnega človeka." George Bernard Shaw 

Ni komentarjev:

Objavite komentar